Blek tänderna hemma

Numer är vi allt mer fokuserade på hälsa och utseende. Hårvård, hudvård och munvård är viktigt för många. Kliniken Nordichair erbjuder både hud- och hårbehandlingar, men när det gäller tänder kan du faktiskt göra en hel del själv. Lyckligtvis krävs det inte alltid dyra besök hos tandläkaren för att förbättra ditt leende. Nedan får du våra bästa tips på hur du kan bleka tänderna skonsamt och effektivt hemma.

Blekande tandkräm

För att bleka tänderna krävs först och främst god munhygien, men även rätt tandkräm. Idag finns det mängder med tandkrämer som bleker tänderna. En del kan du hitta i matbutikerna, medan andra finns på t.ex. apotek. Många tillverkare har utvecklat billiga tandkrämer som ofta fungerar hur bra som helst. Vill du istället kosta på dig en starkare, mer effektiv variant kan du vända dig till apoteket eller tandläkaren.

Whitening strips

Ibland talas det om att bleka tänder med hemmakurer, men i många fall är blekande produkter ett mer effektivt val. Så kallade whitening strips, eller tandblekningsremsor på svenska, är en sådan produkt. Whitening strips fungerar genom att du fäster dem på tänderna. De är vita, tejpliknande remsor med en typ av klister på ena sidan, som du fäster på tänderna. För bästa effekt bör de användas dagligen i en vecka. Du placerar dem helt enkelt på tänderna och låter dem vara kvar i 15-20 minuter. Whitening strips är ett bra val om du inte har alltför missfärgade tänder.

Whitening pen

Ett annat alternativ för att bleka tänderna är whitening pen. Den ser ut ungefär som en penna med en borste. Med hjälp av den applicerar du blekande gel på en eller flera tänder. Pennan kan användas antingen för att bleka hela tandraden eller bara någon enstaka tand där det förekommer fläckar eller andra missfärgningar.

Skenor med gel

Du kan också bleka tänderna med hjälp av skenor med gel. När de placeras på tänderna bleks de av den aktiva gelen som tillkommer. Skenorna ska användas dagligen i 3-5 dagar beroende på vilken produkt du väljer. Det finns flera tillverkare som erbjuder produkten utan väteperoxid, vilket gör den skonsam att använda. I regel brukar skenor med gel erbjuda mer effektiv blekning än andra produkter, men resultatet beror naturligtvis på hur dina tänder ser ut när du påbörjar behandlingen.