Tar du lika väl hand om dina tänder som din hud?

De flesta spenderar mycket pengar på att köpa dyra hudkrämer och hudvårdsprodukter av olika slag, men en kroppsdel som oftast glöms bort är munnen. Anledningen till att tandläkarbesöken inte ingår i den svenska sjukvården kan diskuteras och debatteras med jämna mellanrum. Dock är det inget som hjälper den som behöver ett tandläkarbesök.

Tydligen anses det att munnen och tänderna inte är en del av kroppen, eftersom tandläkarbesöken inte ingår i den allmänna svenska sjukvården och att ha god tandstatus är därför sedan länge en klassfråga i Sverige. Det är både gamla och unga som undviker de dyra tandläkarbesöken och många som jobbar inom vanliga yrken, som undersköterska och lastbilschaufförer, har inte råd med tandläkarbesök. Många ifrågasätter logiken bakom det, men än så länge får man göra vad man kan för att minska sina tandläkarkostnader.

Den främsta orsaken till att bibehålla en god tandhälsa är att värdera sin mun och sina tänder lika högt som övriga kroppen. Om du är den som spenderar mycket pengar på hudvårdsprodukter från Biotherm varje månad bör du lägga lika mycket pengar på din mun och dina tänder. Investera i bra och kvalitativa tandborstar, en bra tandkräm och gärna tandtråd och mellanrumsborstar.

Utöver att värdera munnen högre är det självklart viktigt att inte äta för mycket socker eller dricka för mycket läsk. Att göra tandvårdsrutinen lika viktig som övriga rutiner i vardagen är också av stor vikt. Till en början kan det vara svårt att ändra sina vanor och rutiner, men när man väl har fått in tandvårdsrutinerna i vardagen kommer det vara enkelt och självklart att fortsätta med dem. Med tiden kommer dina ansträngningar förhoppningsvis märkas både på din tandläkarräkning och på din mun- och tandstatus över lag.