Olika bedövningar vid behandlingar

Många är oroliga för att gå till tandläkaren eftersom de tror att det ska göra ont att utföra olika behandlingar, men det behöver man absolut inte vara. Det finns nämligen flera olika typer av bedövningar man kan välja mellan.

Bedövning med spruta

Den kanske allra vanligaste bedövningsmetoden är bedövning med spruta eller så kallad wand. Bedövningsmedlet sprutas då in i tandköttet där den får verka en stund. Man kan dock ha allergi mot det här sättet att bedövas och då är det inte ett så bra val.

Bedövningssalva

Om man är orolig för sprutan eller om det bara är ett mindre ingrepp som ska göras finns det också bedövningssalva som läggs på tanden och tandköttet. Den verkar mer lokalt och under en kortare tid. Det är bra att barn får lite bedövningssalva innan de ska få bedövning med spruta. Då slipper de tänka på sticket och dessutom har salvan ofta en god smak.

Narkos

Om man har en extrem tandvårdsrädsla eller om man ska göra större operationer i munnen kan man få narkos. Man sover då under hela ingreppet. Man kan antingen få narkos genom gas eller genom läkemedel. Vilken metod som används beror på hur man tål narkos och vilket sätt personalen föredrar och kan hantera.

Lustgas

På nästan alla tandläkarmottagningar kan man i dag få lustgas i alla fall ett par dagar varje vecka. Det hjälper både mot smärta och mot oro. Även lustgas används vid tandvårdsrädsla. Man får då andas in gasen via en mask som sitter över näsan. Man sover inte och man kan fortfarande kommunicera med tandläkaren. Man kommer dock inte att vara orolig och man kommer inte ihåg eventuell oro efter ingreppet heller. Om man får lustgas vid ett ingrepp bör man dock inte köra bil på någon timme efter ingreppet.