Vita och symmetriska tänder ger ett bättre helhetsintryck

Oftast söker sig folk till tandvården för att göra rutinkontroller eller laga hål. Ibland passas det även på att göra estetiska förbättringar, genom att exempelvis bleka tänderna eller slipa ned ojämnheter. Oavsett ses tänderna vanligtvis som något separat från resterande utseende, och oftast räknas inte tandvård som något kosmetiskt. Vita och friska tänder kan dock lyfta upp ett helt utseende, och i den här artikeln ska vi gå i genom de vanligaste estetiska åtgärderna som tandläkare och tandhygienister utför!

Tandblekning

När det kommer till kosmetisk tandvård är tandblekning det första folk tänker på, och det är även den vanligaste estetiska åtgärden som utförs av tandläkare och tandhygienister. En tandblekning går vanligtvis till så att du besöker din tandläkarklinik och får en laserbehandling. Men du kan också få en plastavgjutning av dina tänder professionellt gjort av din tandläkare så att du kan bleka tänderna hemma i lugn och ro med blekningsmedel.

Nedslipning av ojämna tänder

Utöver tandblekning är det inte ovanligt att patienter ber om nedslipning av till exempel sina hörntänder för att få en mer symmetrisk tandrad. Trots denna fördel så tär tyvärr tandslipning på emaljen – det hölje som skyddar tänderna. Men å andra sidan kan ett mer symmetriskt leende ha samma effekt som en bröstförminskning, du ger ett mer balanserat intryck till din omgivning.

Tandreglering

Även om tandställning oftast förknippas med de pinsamma tonåren, finns det gott om människor som ber om tandreglering under senare år. Med åldern kan nämligen tänderna tyvärr flytta på sig – delvis på grund av utväxten av visdomständer – vilket kan lämna övre och undre tandraden sneda. Det finns dock andra tandställningar än den klassiska stålrälsen, du kan idag till exempel ha en genomskinlig tandställning bakom tänderna. Det finns även något som kallas för ‘mikroimplantat’ som tandläkaren fäster i käkbenet.