3 tips för vitare tänder utan tandblekning

Det finns massor av sätt att bleka tänderna, men det går även att få tänderna att se vitare ut utan att bleka dem. Med rätt läppstiftnyans, bra tandvård och rätt kost kan du få till ett vackert vitt leende. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Rätt nyans på läppstiftet

Med rätt smink kan du faktiskt skapa en illusion av vitare tänder. Ett färgstarkt läppstift kan utgöra en effektiv kontrast mot tändernas färg vilket får dem att se ljusare ut. Det gäller dock att du väljer rätt nyans på läppstiftet för att du ska lyckas med detta trick. Kalla röda nyanser, gärna med lite lila eller rosa i, ger en fräsch färg som automatiskt kommer att få dina tänder att se vitare ut. Om du däremot använder varma nyanser med orange eller koralltoner finns det risk för att tänderna ser ännu gulare ut. Hos hudoteket.se hittar du ett stort utbud av smink och läppstift till bra priser. Här hittar du bland annat bareMinerals innovativa sminkprodukter som består av närande, hudälskande mineraler. bareMinerals barePRO Longwear Lipstick i färgerna Boysenberry, Hibiscus och Carnation är exempel på läppstift som får tänderna att se vitare ut. Även bareMinerals Mineralist Hydra-Smoothing Lipstick i färgerna Wisdom, Abundance och Optimism är bra val. Hos Hudoteket hittar du många andra världskända varumärken som har vackra läppstift i sitt sortiment. Här kan du bland annat klicka hemma storsäljarna Sisley Le Phyto Rouge och Clarins Joli Rouge.

Undvik färgstark mat & dryck

Viss mat och dryck kan göra tänderna gula och bör därför undvikas om du vill hålla tänderna vita och fräscha. Kaffe, curry och rött vin är exempel på livsmedel som kan missfärga tänderna. För att undvika temporärt missfärgade tänder när du dricker rött vin kan du testa att äta ost tillsammans med vinet. Osten innehåller mängder av kalcium och sätter igång salivproduktionen som skyddar mot plack. Det finns även mat som stärker tänderna och kan till och med göra tänderna ljusare. Shitaakesvamp, te och råa grönsaker kan ge vitare tänder.

Ta hand om tänderna

För att förebygga missfärgade tänder är det viktigt att ta hand om tänderna på bästa sätt. Många är noggranna med hudvårdsrutinen och lägger ned mycket tid och pengar för att huden ska må bra. Du bör ge tänderna lika mycket omtanke som hyn. Borsta tänderna regelbundet och använd tandkräm som innehåller flour. Skölj munnen med skonsamt munvatten och glöm inte tandtråden. En ren mun är A och O för att behålla leendet fräscht så länge som möjligt. Detta tips ger dock inte vitare tänder, utan det förhindrar endast missfärgningar. Det finns dock några huskurer som kan vara värda att prova om du vill få ljusare tänder på egen hand utan starka blekmedel. Du kan exempelvis göra dina egna munskölj med oliv-, kokos- eller sesamolja. Gurgla runt olja i munnen i 15-20 minuter och spotta sedan ut och skölj med ljummet vatten.