Tandtekniker

Tandtekniker är ett medicintekniskt yrke som till stor del präglas av hantverk och design. En tandteknikers jobb är att framställa exempelvis tandkronor, broar och helproteser som tandvården använder för att ersätta förlorade eller skadade tänder. En tandtekniker gör också tandställningar för att människors felställda tänder ska rätta till sig. Kronor tillverkas av metaller, keramer eller i en konstellation av båda sorterna. Tandproteser tillverkas av plast. Personer som behöver en tandkrona eller tandfasad har antingen kosmetiska anledningar eller skador på tänderna.

Så går det till att få en ny krona eller fasad

Att få en krona eller en tandfasad görs inte under ett tandläkarbesök utan det kräver ofta ett flertal besök innan allt är färdigt. Först ska du och tandläkaren diskutera färgen på ytskiktet. Sedan skickar tandläkaren iväg avtrycket till en tandtekniker som i sin tur tillverkar tandkronan eller tandfasaden. Medan tandteknikern tillverkar kronan kan du få en tillfällig plastkrona. När den väl är färdigställd behöver du ha kronan i munnen för att känna att allt känns bra innan den sätts fast permanent. Det kan hända att du behöver prova flera gånger för att passformen ska bli helt perfekt. Det är bra att tänka på att en ny tandkrona eller tandfasad inte skyddar tänderna mot frätskador eller hål utan du behöver ta hand om dina tänder som vanligt. Det är bra att gå till en tandhygienist regelbundet om du har kronor för att säkerställa din tandhälsa. Du kan ibland behöva använda extra fluor men det kan din tandhygienist berätta om mer om.

Utbildning

Tandtekniker är ett hantverksyrke och själva utbildningen består till stor del av praktiska moment. Utbildningen till tandtekniker omfattar 180 högskolepoäng och det motsvarar tre års heltidsstudier på antingen högskola eller universitet. När du är färdig med utbildningen kan du antingen jobba inom den privata sektorn eller inom folktandvården och du arbetar på ett tandtekniskt laboratorium. En vanlig utmaning en tandtekniker ställs inför är att formge och färgsätta den konstgjorda tanden så att den på ett snyggt sätt smälter in i munnen tillsammans med de övriga tänderna.