Viktigt med tandhygien

Det skulle kunna vara stoff till en komedifilm att ha en partner med riktigt dålig munhygien, som tyvärr inte alls inser det hela själv. I värsta fall kanske han eller hon inte bryr sig. Som tur är har de allra flesta en sund inställning till munhygien och blir generade av rena småsaker som att lukta vitlök dagen efter en middag där det har serverats läcker tsatsiki.

Dålig andedräkt

De flesta kan nog hålla med om att man kan acceptera dålig andedräkt efter en måltid med just vitlök, men om man luktar störande illa från munnen under en längre tid kan det kanske vara dags att ställa sig frågan varför. Om man luktar illa från munnen trots att man regelbundet sköter sin munhygien kan det vara kroppen som signalerar att något inte står helt rätt till. Då kan det vara en god idé att uppsöka en tandläkare för att få svar på vad som står på. Det är också bra att se till att äta en balanserad kost och vara uppmärksam på om man har någon typ av beläggning på tungan.

Attraktion

Både kvinnor och män attraheras av friska och hälsosamma partners, men förvånande nog är det främst männen som uppskattar vita leenden enligt forskning från Kanada. Enligt forskningsresultaten attraheras kvinnor dock helst av en tyst och stark man som inte exponerar sin perfekta tandrad i tid och otid. Oavsett om man lägger vikt vid den här typen av undersökningar eller inte kan vi nog vara rörande överens om att all typ av tandhygien är attraktivt om man samtidigt förställer sig motsatsen. Att din partner friar med vackra vigselringar från Schalins känns kanske inte lika romantiskt om han samtidigt trycker in en snusprilla under överläppen eller lämnar bruna snusfläckar på dina exklusiva örngott.

Snuskigt med snus?

De flesta uppger att de inte mår illa av en partner med prilla och enligt en undersökning gjord av Snuskollen/Sifo får hela hälften av alla som snusar kyssa sin bättre hälft med prillan i munnen. Bara 6 procent kyssvägrar och tycker att snusandet är ohygieniskt och äckligt.

Det är upp till var och en att snusa men man bör hålla en god munhygien och undvika att sova med snuset i munnen. Att sluta borsta tänderna och ignorera en brun eller gråaktig nyans på tänderna främjar varken hälsan eller relationen. Det är dock inte alla som snusar dygnet runt utan en hel del uppskattar den första morgonprillan eller att snusa efter maten. En hel del uppger också att snusandet har hjälp dem att sluta röka. Dessa båda beroenden påverkar hälsan och andedräkten på olika sätt. Snusare som lägger snuset direkt på den övre tandraden kan med fördel vara extra noga med sin tandhygien och gärna ha en god tandtrådsrutin.