En bra kost

Om man vill ta hand om sina tänder på bästa sätt bör man också se till att äta rätt. Det är till exempel inte speciellt bra att bara äta massor av godis. Om man vill äta godis kan det ofta vara bra att välja choklad eller något annat som smälter bort och som inte fastnar i tänderna och sitter kvar en längre stund. Vad mer bör man mer tänka på?

En balanserad kost

För att både tänder och kropp ska må bra behöver man äta en allsidig och balanserad kost. Den bör bestå av både protein, grönsaker, och olika vitaminer. För att tänderna ska hålla sig friska och starka behövs också kalcium. Man måste också tänka på att munnen mår bra av att tugga.

Undvik socker

Det är dock klokt att undvika socker så gott det går. Det är självklart inte så att man helt måste avstå från godis och annat, men det är bra att minska ner på intaget. Man behöver också tänka på att vara extra noga med att borsta tänderna när man har ätit mycket söta saker. Kolor av olika slag kan sitta fast lite extra på tänderna och efter dem är det klokt att borsta.

Frukt istället för godis?

Många tror att det är nyttigare att äta frukt och välja bort godiset. Det som många inte tänker på är att söt frukt också innehåller socker. Det är dock fruktsocker och det är inte lika farligt för kroppen som vanligt socker är. För tänderna är fruktsocker dock inte så mycket bättre. Hos Livsmedelsverket kan man läsa mer om hur mycket socker olika frukter innehåller och vad det motsvarar i vanligt socker. Det kan vara bra att hålla lite koll, speciellt om man också har diabetes eller någon annan sjukdom som gör att man måste hålla koll på vad man äter.

Läsk

En av de kanske största fienderna för tänderna är faktiskt läsk. Läsken är både lite sur, har kolsyra och är sötad. Det sura och kolsyran skadar emaljen ju längre det får vara kvar på tänderna och sockret gör även det en hel del skada. Om man dricker läsk är det alltså bra att komma ihåg att borsta tänderna efteråt. Efter att man har borstat med tandkräm är det också klokt att inte dricka läsk på någon timme eftersom att flouren behöver göra sitt arbete och läsken sköljer bort den direkt när man dricker.