Lösa tänder

Lösa tänder kan uppkomma av flera anledningar. Ibland är det en mjölktand som är lös, ibland har man tappat en tand eller så har man tandlossning på gång. Vad kan man göra åt lösa tänder?

Lös mjölktand

En lös mjölktand ska bort. Om den inte lossnar är det ofta något som är fel och då kan man behöva ta bort tanden. En lös mjölktand kan vara mycket irriterande och det kan också göra ont om man råkar tugga på den. Det bästa är att låta den ramla bort av sig själv, men när det går att vicka rejält på den kan man ta tag med två fingrar vid tandens nedre del och lite försiktigt dra loss den.

Tappad tand

Om man tappar en tand som inte ska tappas kan det gå att sätta tillbaka den igen. Det gäller dock att få tag i en tandläkare snabbt. Tills dess att man kommer till tandläkaren är det bra att förvara tanden i munnen eller i ett glas mjölk.

Tandlossning

Tandlossning kan drabba alla och det är speciellt vanligt om man inte har tagit hand om sina tänder. Ofta märker man att tänderna lossnar något och då gäller det att agera snabbt innan man tappar dem.