Håll dina tänder friska

Majoriteten av alla människor vill naturligtvis ha rena, vita och friska tänder, men det är inte alla som lyckas, även om man borstar både morgon och kväll. Din tandkvalitet kan variera väldigt mycket beroende på olika faktorer. Det kan t.ex handla om att du snusar eller röker, vilka tänder dina föräldrar har, hur du borstar eller hur ofta du besöker en tandläkare. Att ta hand om sina tänder på rätt sätt är en konst som tyvärr alldeles för få bemästrar. Man borstar fel, borstar för hårt eller glömmer viktiga ställen.

[IMAGE=epXd8gcFja6B.jpg]

Att besöka en tandläkare är inte heller hur enkelt som helst. Kostnaderna är höga och det är inte alltid man har råd att gå, även om man verkligen skulle behöva. Den som vet med sig att man behöver gå till tandläkaren ofta (men sällan har pengar) kan skaffa sig en tandförsäkring. En tandförsäkring är precis lika viktigt som en riktigt bra barnförsäkring som täcker upp för kostnader och sjukhusvistelse om ditt barn skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka. En försäkring hos tandläkaren betalar du varje månad, men får då möjlighet att besöka tandläkaren hur ofta och när du vill.

[IMAGE=cSjkcffE1LlN.jpg]

Bättre munhälsa med snabba tips

Det finns mycket du kan göra för att se till så att dina tänder hålla sig starka och friska längre. Här nedan hittar du en lista med riktigt bra och enkla tips som faktiskt kan rädda dig från många tandläkarbesök.

1. Borsta alltid tänderna två gånger om dagen. Det bästa är en gång på morgonen och en gång på kvällen innan du lägger dig. Skölj inte igenom munnen med vatten efter du är klar. Då får inte tandkrämen möjlighet att verka så som den bör.

2. Kom ihåg att det är minst lika viktigt att ha rena tänder på “utsidan”, som mellan tänder. Se därför till att du använder dig av tandtråd eller mellanrumstandborstar för att få bort smuts och matrester som fastnat. Detta minimerar också risken för dålig andedräkt.

3. Använd en tandkräm som innehåller flour. Flouret ser till att dina tänder skyddas mot bakterieangrepp som orsakar karies. Du får även en starkare emalj och undviker ilningar. Flour kan dessutom hjälpa till att stoppa ett redan påbörjat kariesangrepp i munnen.

4. Om du röker bör du se till att sluta. Inte bara för att du löper en större risk att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, utan för att du även riskerar att få tandlossning.

5. Att gå till tandläkaren regelbunden gör att det är lättare för dig att upptäcka problem i tid och åtgärda dessa innan de har blivit för stora eller omfattande. Du ser inte bara till att få en friskare mun och starkare tänder, du sparar även in pengar i slutändan.