Borsta tänderna rätt

Vissa dividerar om tänderna ska borstas före eller efter frukost. Det spelar faktiskt inte så stor roll så länge det görs och så länge man borstar på ett bra sätt. I kvällstidningar som Expressen kan man ofta läsa om att borstning ska ske morgon och kväll när råd tas upp. Men hur ska man gå tillväga och vad är bra att tänka på när man borstar?

Att borsta tänderna

Det kan tyckas konstigt att man behöver instruktioner för att borsta tänderna, men så är faktiskt fallet. Det är inte bara att gno runt lite med tandborsten. Det kan förvisso fungera om man bara känner sig lite ofräsch, men det räcker inte för att tänderna ska bli rena. Då krävs betydligt mer.

Precis som många redan vet ska tänderna borstas en gång på morgonen och en gång på kvällen. Man ska i de flesta fall använda en tandkräm med flour, men ibland kan undantag finnas. Mängden tandkräm ska vara ungefär två centimeter. Om man inte tycker att man får plats med så mycket tandkräm på tandborsten kan man först borsta överkäken med en centimeter tandkräm, och sedan underkäken med en centimeter till. Varje käke ska borstas i cirka en minut och det är viktigt att man ser till att borsta ända nere vid tandköttskanten. Borsttagen ska vara korta och mjuka, inte hårda. Har man en eltandborste ska den inte tryckas hårt mot tänderna. Det kan tvärt om orsaka skador på dem.

När man har borstat klart spottar man ut tandkrämen. Man bör inte skölja munnen eller dricka på en stund eftersom att tandkrämens flour då sköljs bort. Undantaget är om man använder speciellt flourskölj från tandläkaren. Om alla tänder känns hala och lena har man borstat på ett bra sätt. Om inte får man borsta en gång till.

Vilken typ av tandborste ska man ha?

Vissa har eltandborstar och andra har vanliga, manuella sådana. En eltandborste tar ofta bort lite mer plack än manuella men man måste trivas med sin tandborste. Det är bra att ha ett relativt litet borsthuvud på sin tandborste. Då kan man komma åt även bakom och runt de bakre kindtänderna. Om man tycker att borsthuvudet trots allt känns för stort kan det vara bra att välja en barntandborste.

Blod under tandborstningen

När man borstar tänderna kan man ibland se att det blöder lite. Det kan komma lite blod när man spottar ut tandkrämen. Ofta är det tecken på att man har en liten tandköttsinflammation. Det kan vara bra att borsta lite extra precis där det blöder. Då kan man snart vara av med inflammationen. Om man däremot upplever att de blöder under lång tid kan det vara dags att kontakta sin tandläkare för att få hjälp.