Att gå till tandläkaren

Det är väl inte speciellt många som ser fram emot att gå till tandläkaren. Ofta känns det bättre att gå till en vanlig läkare än att ligga utlämnad och gapa åt en främmande person. Men ibland måste man bara bita ihop och gå. Finns det något man bör tänka på när man går till tandläkaren?

Borsta tänderna

Innan tandläkarbesöket är det bra att borsta tänderna. Det är inte speciellt trevligt att titta in i en mun där matrester med mera sitter kvar. En tandläkare är dock van vid mycket men en snabb borstning brukar man hinna med. Undantaget är om man specifikt har fått veta att man inte ska borsta tänderna. Så kan till exempel vara fallet om prov ska tas från saliven eller om man ska lägga någon typ av lack eller blekning på tänderna. Då kan eventuell kvarvarande tandkräm göra mer skada än nytta. Samma sak gäller om man ska färga tänderna eller göra olika typer av proteser. Då rengör tandläkaren tänderna på ett korrekt sätt.

Säg till om det gör ont

När man gör ingrepp, lagningar med mera får man bedövning om man vill ha det. Ibland kan det dock vara så att den inte riktigt tar. Det kan också behövas en annan bedövningsmetod. Om man fortfarande har ont under tiden tandläkaren håller på är det viktigt att man säger till så att man kan få mer bedövning.

Små hål kan ofta lagas helt utan att man behöver någon bedövning alls. Det kan ila lite i tanden under tiden tandläkaren borrar men det brukar vara över på några sekunder. Ofta kan man prova att laga utan bedövning om man vill. Om man sedan tycker att det gör för ont kan man ge bedövning. Om det är ett större hål brukar tandläkaren dock rekommendera bedövning.

Berätta om eventuella problem

Om man känner att en fyllning känns för hög bör man berätta det. Då kan den filas ner. Om man inte säger något är risken stor att man råkar bita sönder fyllningen när man biter ihop och det kan sluta med att man måste göra om den helt igen. Man kan också berätta om eventuella ilningar eller om tandvärk när man är hos tandläkaren. Denne kan då se om karies eller tandsten finns.