Använd tandtråd

Mellan tänderna i munnen är det ofta ganska trångt. Det kan vara svårt att komma åt där med en vanlig tandborste. Många använder tandpetare men det hjälper inte heller alla gånger. Det finns faktiskt ett knep att ta till, nämligen tandtråd.

Att använda tandtråd

Hos Vårdguiden kan man läsa mer om att ta hand om sina tänder och där är tandtråd ett av stegen till en välmående mun. Det är enkelt att använda den och den är inte speciellt dyr jämfört med de pengar man kan spara. Men hur gör man egentligen?

Man börjar med att ta ungefär 30 cm tandtråd. Om man tar för lite kan det bli svårt att hålla i den. Man snurrar sedan ena änden runt ett finger på ena handen, och andra änden runt ett annat finger på andra handen. Sedan drar man tråden mellan tänderna. Om man tycker att det är för trångt finns det också smalare tandtråd att köpa.

Tandtråd på pinne

Om man har lite svårt för att hålla i tandtråden kan man också få tag i små tandstickor med gummibeklädnad. Gummit har små piggar på sig och pinnarna kan man sedan enkelt dra fram och tillbaka mellan sina tänder för att göra rent på ett effektivt sätt. Det här är ofta en bra lösning för äldre eller för dem som har lite större mellanrum mellan tänderna där det kan vara krångligt att använda tandtråd. Det gäller dock att vara försiktig så att man inte trycker för hårt med tandstickorna.