Slå ut en tand

Ibland händer det att man slår ut en eller flera tänder. Det kan vara så att man råkar ut för en olycka och slår i munnen. Man kanske ramlar av en cykel eller en skateboard. Man kan också råka ramla av en häst eller krocka med ett fordon och då slå i. Ibland slår man ut hela tänder så att också rötterna följer med, och ibland slås de bara av vid tandköttet. En tand som har slagits av kan inte sättas fast igen utan ofta opererar man ut den kvarvarande roten och sedan sätter man dit en ny, konstgjord tand, om så behövs.

Kostnad för att reparera en utslagen tand

Att reparera en eller flera utslagna tänder kan kosta en del. Hur mycket det kostar varierar dock och det kan vara klokt att se över sitt försäkringsskydd. Om man har varit med om en olycka kan man ofta få ett av de billigare alternativen betalda, men det är inte säkert att det är det snyggaste valet.

Att sätta in en skruv med en tandkrona på kan vara ett stabilt och hållbart alternativ. Man bör dock tänka på att det kostar ett antal tusen kronor per tand och den kostnaden kan man behöva betala själv.

Viktigt med tandläkarbesök

Om man råkar ut för en misshandel eller annan olycka där man slår ut tänder kan man behöva kontakta polisen för att undersöka om anmälan behöver göras. Det är också otroligt viktigt att man kontaktar en tandläkare som kan titta igenom munnen ordentligt. Det kanske är så att man har fått några allvarligare skador i till exempel käkbenet som behöver ses över lite mer brådskande.