Olika saker som kan skapa hål i tänderna

I dag är det vanligt att både barn och vuxna har hål i tänderna. Det finns dock möjlighet att laga hålen. För flera år sedan lagade man inte hål i tänderna utan då fick man ofta tandvärk och till slut tappade man tanden eller så drog man ut den. Fullt lika illa är det inte att få ett hål i tanden i dag. Det tar inte speciellt många minuter att laga det hos tandläkaren. Vad kan orsaka hål i tänderna och hur förebygger man det?

[IMAGE=b44cP6b1jFHw.jpg]

Förebygga hål i tänderna

[IMAGE=ctw7xMbz64Rp.jpg]

Genom att borsta tänderna med tandborste och tandkräm från till exempel GUM kan man förhindra att man får hål i tänderna. Man bör borsta morgon och kväll, samt gärna efter att man har ätit godis. Det är också bra att använda tandtråd för att göra rent mellan tänderna. Ibland kan det vara så att man har lite svagare emalj och då är det klokt att man använder munskölj och kanske flourtabletter för att stärka den.

[IMAGE=e2DLRzb0Ouhd.jpg]

Glass och godis är stora bovar

En anledning som gör att man ofta får hål i tänderna är att man äter mycket glass och godis. Många gånger äter man det på kvällen och då kan det hända att man glömmer bort att borsta tänderna. Glass är inte lika illa för tänderna som godis. Ser man till exempel till kolor kan de sitta kvar lång tid i tänderna efter det att man ätit själva kolan.

Mediciner kan orsaka karies indirekt

Om man äter mediciner kan man upptäcka att man får fler hål i tänderna än vad man fått innan. Det kan bero på att medicinerna gör att man blir torr i munnen. Just muntorrhet kan nämligen göra att man lättare får hål i tänderna. För att råda bot på det kan det vara klokt att köpa receptfria tabletter på apoteket som ökar salivutsöndringen.

Laga hål hos tandläkaren

Om man trots allt får hål i tänderna kan man kontakta sin tandläkare så får man snabbt hjälp med att laga hålet. I dag finns det möjlighet att laga tänder på flera sätt. Några mottagningar kan också laga tänderna med hjälp av laser. Det gör att man slipper borra i tänderna. Att laga hål ska dock inte göra ont utan man får alltid bedövning.

Tandläkarskräck

Ibland spelar det ingen roll om man vet att det inte gör ont att gå till tandläkaren, man kan vara ordentligt rädd trots allt. Att vara drabbad av tandläkarskräck eller rädsla är inget man behöver skämmas för. Det finns till och med tandläkarmottagningar som har specialiserat sig på att hjälpa personer med tandläkarrädsla. Ett annat alternativ är också att man väljer att sövas under behandlingen. Då upplever man varken obehag eller smärta.