Tandvårdsrädsla

Nästan varannan svensk har tandvårdsrädsla eller känner ett obehag när det är dags att gå till tandläkaren. Både vuxna och barn är drabbade och rädslan kan antingen vara grundad i ett tidigare besök hos tandläkaren eller inte. Vissa känner bara av ett litet pirr i magen medan andra kanske helt undviker att gå till tandläkaren. Vad kan man göra åt sin rädsla?

Terapi

I till exempel Tandläkartidningen kan man läsa om flera personer som har blivit hjälpta av terapi. Det är främst KBT-terapi som används för att helt ta bort eller i alla fall minska rädslan och obehaget så pass mycket att man klarar av att gå till tandläkaren.

Gå till en tandläkare som förstår

Många känner inte att terapi är den bästa lösningen. Då kan ett första steg helt enkelt vara att ta kontakt med en tandläkare som är specialiserad på att behandla tandvårdsrädda personer. Därifrån kan man sedan gå vidare steg för steg.

Öva

Det bästa är att öva och gå långsamt fram. Till en början kanske det räcker med att bara sitta i väntrummet. Nästa gång kan man prata med en tandläkare och kanske sitta en stund i stolen. Sedan kan man sakta börja starta olika verktyg, kanske låta dem nudda vid tänderna utan att något görs. Sedan tar man sig stegvis framåt. När något känns otäckt backar man bakåt igen. Så småningom kommer man att kunna genomgå en kortare eller längre behandling utan att man känner sig lika rädd.

Rädsla som grundas i tidigare besök

Ibland kan man ha varit på ett tandläkarbesök som inte har slutat så bra. Man kanske inte har fått tillräckligt med bedövning och det kan ha gjort ont. En sådan sak kan faktiskt utlösa rädsla som behöver behandlas.