Olika sätt att vårda sina tänder

Man kan vårda sina tänder på flera olika sätt. Vissa borstar bara två gånger om dagen, andra har också tandtråd. Vad mer kan man göra?

Flourlack

Om man har problem med mycket karies kan man få behandling med flourlack hos sin tandläkare. Det utförs både hos privattandläkare i praktikertjänst och hos folktandvården. En sådan behandling kostar ofta inget extra om man är på undersökning.

Flourtabletter

Det finns också flourtabletter att köpa. En del är receptfria, andra inte. Det är små hårda tabletter som man tuggar eller suger på. De avger en mängd flour och hjälper till att stärka tänderna. Man ska dock inte äta för många tabletter utan det är ofta ett maxantal per dag som gäller. Om man äter för mycket flour kan det rent av orsaka skador på tänderna i form av vita fläckar.

Munskölj

Det finns också flera olika sorters munskölj som kan användas för att ta hand om tänderna. De kan till exempel användas om man har svårt att borsta tänderna eller om man behöver lite extra flour. Om man har gjort en operation i munnen, om man är sjuk eller inte kan borsta tänderna rent fysiskt är det ofta lättare och mindre smärtsamt att ta lite munskölj och gurgla runt i munnen. De här munsköljerna är ofta bakteriedödande och de kan också ta bort infektioner i munhålan om de är lindriga.

Andra munsköljer innehåller flour och stärker tänderna. De ska användas efter att man har borstat tänderna ordentligt med vanlig tandkräm. De finns i flera olika smaker, och även i mildare varianter om man behöver det. Även munskölj finns på recept för specifika behov.

Tandblekning

Om man har fått gula tänder av mediciner med mera kan man också bleka sina tänder. Ofta är det ingen fara att ha gulare tänder men det känns kanske inte speciellt snyggt. Det allra bästa sättet att bleka tänderna på är genom att gå till en tandläkare eller klinik och göra blekningen. Det är också det allra säkraste sättet. Att bleka tänderna på rätt sätt skadar inte emaljen och de allra flesta blekmedel har också flour i sig vilket är en stor fördel. Det finns också möjlighet att bleka tänderna hemma, men det krävs flera behandlingar och det kan också orsaka ilningar.